Home » , » Tips penggunaan Kad kredit

Tips penggunaan Kad kredit

Written By Ainul Mustafa on Monday, October 17, 2011 | Monday, October 17, 2011

Baru-baru kecoh 1 Malaysia pasal ramai generasi muda yang muflis gara-gara kad kredit.38,357 orang MUFLIS kerana kad kredit. ishh menakutkan. Muda-muda lagi dah muflis.Macammana tu??

Alhamdulillah ainul ada 3 kad kredit. Dua kosong..1 je masih lagi ada beberapa lagi nak settlekan. Kenapa sampai 3 tu?? Mula-mula ada 1 je tapi tetiba 1 bank ni call.Biasa la kan offer macam-macam.Ainul taknak terima tapi husband suruh jgk ambik.spare buat emergency.Yang penting sume FREE FOR LIFE.Maksudnya kalau kita swap baru la diaorg charge. TAPI JANGAN SALAH SWAP !!!

KENAPA KAD KREDIT AGAK PENTING ???

1. KECEMASAN- malang tak berbau kan.mana la tau tetiba ada hal emergency mcm sakit ke, kete rosak ke..time tu pulak gaji belum masuk.Hah!! time ni berguna jugakkan ada kad ni.

2. Kalau p shopping or beli apa-apa yang melibatkan nilai yang banyak, takkan korang nak bw 2-3k dalam handbag kot.bahaya tau.so ada kad ni keselatan terjamin la sikit ")

3. TRAVEL- kalau p travel oversea atau dalam negara sekali pun senang ada kad kredit untuk hotel. Macam keje ainul yang selalu kena p travel, dok site 2,3 minggu..sebulan pun penah ..ada ke duit cash nak bayar hotel?? kalau ada bagus la. so swap dulu sebelum balik opis buat claim ")


Tips Penggunaan & pembayaran kad kredit

1. Kalau boleh jangan APPLY kad kredit.Ainul tak penah apply.Orang bank yang call offer kad kredit.lama la jugak hold.Ambik pun sebab nak p honeymoon.nak beli tiket flight.boleh?? hehehe
kenapa kena tunggu org bank call ?? sebab bank boleh tau keluar masuk duit korang.Selalunya bila dioarang yang OFFER, limit kredit lebih tinggi kalau kita yang apply.so boleh la berlagak ala-ala banyak duit.hihiii

2. Bila dah ada kad kredit, pastikan JANGAN SALAH GUNA.tak perlu la benda-benda kecik pun nak guna kad kredit.Contohnya minyak kete..RM50 je kan.cash kan boleh .Nampak macam sikit tapi lama-lama boleh menjadi bukit.

3.Kalau p shopping nak guna juga kad kredit, sila pastikan DUIT dalam bank anda cukup untuk bayar balik. Maksudnya kita nak guna cash tapi malas nak bawa duit banyak-banyak.Jadi bayar guna kad kredit.So balik rumah cepat-cepat bayar balik tau.Bukan buat-buat LUPA

3.BAYAR sebelum due date & bayar semaksima yang mungkin.Setiap kad kredit ada due date pembayaran hutang kita tu. pastikan tiap-tiap bulan bayar ye sebelum due date.kalau tak kena la charge interest. Kad kredit juga ada bagtau minimum pembayaran yang boleh dilakukan.so bayar la lebih sikit dari nilai minimum tu ye..

4.kawal NAFSU...kalau ikut nafsu mesti sume benda nak beli kan.sebelum beli fikir dulu 100 kali.Baik buruk..penting ke tak benda tu.mampu ke bayar nanti.

5. Ainul pernah tengok WHI topik pasal kad kredit. Antara TIPS nya adalah kalau ada banyak kad kredit sila settle kan satu persatu.jgn sana sikit, sini sikit.in the end satu pun tak habis-habis bayar.

6.Alternative lain adalah kad debit. Kalau anda suka shopping, sila allocate duit dalam debit account.masa shopping swap je debit card tu  tanpa rasa bersalah.takyah pening-pening nak pk hutang.

7.selain debit card, kad ATM pun boleh guna as debit card.Ainul selalu guna ini time shopping.So duit akan di tolak terus dari account kita.

beberapa tips untuk dikongsi bersama.Sapa ada cadangan yang lebih bernas silakan share dengan saya..

** Lagi bagus kalau takde langsung kad kredit ")... kad kredit guna untuk beli perabut rumah.alang-alang beli biar berbaloi.Nasib baik rumah sendiri ")  ***

1 Love Quotes:

HasrulHassan [HH] said...

Kena bijak menggunakannya... dan kena bijak memilih kad kredit yang tak 'makan' tuan. Kena baca syrat dan terma ...

Jangan sampai jadi hamba kad plastik.

Arreessa Zulaikha

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Ariana Maryam

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Our Love Journey

Daisypath Anniversary tickers

Ping widget

POPULAR MINGGU INI