Skip to main content

Posts

Peluang berjumpa Pemenang MasterChef Australia Diana Chan Sabtu ini

Siapa layan Masterchef Australia season 9 ? Ainul la antara peminat setia Masterchef Australia. Kalau korang tengok Masterchef ni, pemenang Diana Chan ni dari Malaysia. Bangga tau orang Malaysia yang menang




Diana 29tahun dilahirkan di Sitiawan, Perak dan dibesarkan di Johor Bahru. Beliau mendapat inspirasi memasak daripada masakan Peranakan ibubapanya di rumah sebelum berpindah ke Australia untuk menyambung pelajarannya dan selanjutnya bekerja di sana.
Cantik, kerjaya hebat sebagai accountant dan pandai memasak. memang kagum la.
Korang tau tak yang Diana akan datang Malaysia. So jom ke Midvalley Sabtu ni jumpa sendiri Diana Chan ni. Kot mana tau ada peluang selfie dengan dia 


Tarikh: 7 Oktober 2017, Sabtu

Masa: 12tgh – 6ptg; Penampilan Diana dari pukul 3ptg – 5ptg

Tempat: South Court (Tingkat Bawah) |Mid Valley Megamall


Suka sangat Diana ni sebab dia selalu masukkan element asia masakan Malaysia dalam menu dia. Masakan Malaysia kan penuh dengan rasa, rempah ratus. 
Jangan lupa tau sab…
Recent posts

Nasi Tomato Sedap Di Shah Alam

siapa suka makan nasi tomato ayam merah? Febret Ainul ni. Susah nak dapat yang sedap. Sekali terjumpa yang sedap terus rasa nak share dengan korang semua.

Nasi tomato ayam pedas ni terletak dekat Giant Seksyen 13 Shah Alam. Ala Giant besar dekat Stadium Shah Alam tu. Senang kan nak cari.

Makcik ni gerai dia yang dekat food court tapi gerai kecik tepi food court tu. Betul betul depan Big Apple Donut


Sepinggan ni RM6 je. Ayam dia ada 2 jenis. Ayam masak sambal atau ayam masak merah. ni Ainul ambil ayam masak sambal. kalau korang suka pedas ambil ayam sambal. Ayam masak merah tak pedas sangat. Ayam masak sambal dia pedas giler tau. Kang tekejutzz pulak. Ainul suka sebab memang giler suka makan pedas. huhu

Budak budak ni pun sibuk nak jugak. yang ni ambil nasi putih. ayam goreng. Kalau Nasi putih, ayam goreng RM5 je. Murah dan sedap.



Best makcik ni sebab pagi pagi lagi dia dah buka. Kami selalu p Shopping kat Giant pagi pukul 9pagi. Almaklumlah orang bekerja sendiri ni suka p shopping ha…

Cendawan Inoki Goreng Rangup

Dah lama resepi ni viral dekat FB. Semalam p Tesco ternampak cendawan ni. Issh boleh la try. Jadi surirumah ni paling pening bab nak masak apa. Adoii berchenta kadang kadang kat pasar. dok pikir nak masak apa.

Bahan bahan nak buat cendawan Inoki Goreng Rangup ni senang je.


Cendawan inokitepung goreng tu (brand apa apa pun boleh) garam Serbuk kunyitTelur

Ainul masukan garam sikit je sebab tepung goreng tu dah masin. kalau taknak letak garam pun boleh. Kunyit tu nak bagi warna. nak letak serbuk kari pun boleh. taknak letak pun boleh. Ada resepi letak telur, ada yang tak. Ainul letak nak bagi rangup

Caranya senang sangat.. Campur je semua. kemudian goreng .. Tadaaa siap. Yang penting sedap, rangup.. Tak cukup weiii.. Anak anak pun suka.



Try la. senang & sedap makan panas panas. kalau dah sejuk dah tak berapa rangup tapi still sedap la.

Cendawan inoki ni Ainul beli 2 pek untuk kami 4 orang makan. 1 pek RM1++ je. Hari tu ada promosi berapa posen je. Adoii masa tu tak terpk pulak nak ma…

Anak Ramai Macam Macam Perangai

Anak 3 orang kira ramai la kan. hihihi.. Waalupun masih kecil tapi dah nampak peragai masing masing. Kadang kadang jadi singa gorilla king kong dah mak korang ni.

Anak anak perempuan ni manja. salah tegur merajuk. sikit sikit merajuk. Adoiii... Paling manja Arreessa la. beza 4 tahun baru dapat adik. Jadi sangat la manja. Walaupun manja tapi boleh diharap. banyak membantu dalam urusan rumah. dah 7 tahun kan. kena ajar juga buat keje keje rumah.

Maryam pun banyak ikut apa yang kakak dia buat. Arreessa rajin ajak Maryam buat sama sama dengan dia bab keje rumah. Oklah Maryam banyak juga belajar bila buat sama





Dua orang ni banyak membantu mama angkat baju , lipat baju. Kalau p Shaklee diaorg paling rajin ambilkan vitamin. Ada yang berkenan nak buat menantu? hihii




Maryam ni pulak paling susah nak bergambar dengan dia. Tengok la gambar dia mesti macam macam rupa. Nak bergambar je merajuk la, itu ini la. 
Bila ajak bergambar mesti dia cakap " asyik ambil gambar jekk "    hahaha
Ant…

Open Day Real Kids Shah Alam

Misi mencari preschool untuk Maryam lagi. Kebetulan ternampak Open Day Real Kids di Seksyen 8 Shah Alam.  Walaupun rajin makan dekat Soto, Zai tu tapi tak pernah masuk real kids ni. Bila ada open day oklah boleh la tanya tanya kot sesuai dengan Maryam . kalau korang plan nak hantar ke Brainy Bunch boleh baca pasal yuran Brainy Bunch 2018 ni. So boleh la plan mana yang sesuai kan





besar Real Kids ni. bangunan yang besar. Masuk je kawasan ni..Cantik dekorasi dan kami disambut oleh teachers kat sini. Teachers pun ada pelbagai kaum. bestkan.

Maryam masih malu malu nak berkawan. Ada aktiviti disediakan untuk anak anak hari tu. Arreessa paling suka la. Tapi zaman tadika dia dah lepas ..hihi




Teacher kat Real Kids nak ajak Maryam main pun dia taknak. Adoi macammana nak p school ni Maryam. Tak pernah duduk dengan orang lain. Tak pernah duduk nursery, pengasuh. dengan mama je. Mesti sedikit mencabar nak hantar dia ke school tahun depan. Cikgu cikgu di preschool selalu dah terlatih dengan situas…

Memang ni ke Harga Sate Sekarang?

Semalam adik beradik datang rumah mak berkumpul celebrate birthday. Sekali sekala jumpa mesti nak makan besarkan. So nak beli la sate. dah lama tak beli sate. selalu p kenduri ke open house ada sate so dah jarang la beli sate nye

Petang semalam p la nak beli sate dekat seksyen 24 Shah Alam. dekat dengan rumah mak. Mulanya ajak husband p sate Hj Samuri dekat PKNS, dia taknak jauh katanya. huhu.. oklah try sate lain pulak

Sekali tengok harga mak aiiii.. betul ke harga sate sekarang macam ni?


Sate ayam RM1 tu rasa biasa la jugak sebab Samuri pun kalau tak silap RM0.98 dah sekarang. Tapi harga sate daging tu RM1.60. pehhhh !!

Tak dinafikan harga barang barang mentah makin tinggi. Peniaga terpaksa la naikkan harga. Berniaga mesti nak untungkan.

Apapun sate makcik ni sedap. Kuah dia tak pedas. Anak anak suka. Sate ayam pun besar dan lembut. Oklah harga mahal, rasa sedap, kualiti bagus. Berbaloi la beli.




Char Kuey Teow Sedap Di Shah Alam

Malam tu kena pergi cod VIVIX di Laman Glenmarie. Lepas isyak baru husband free nak bawa p cod. Oklah la dah siap solat baru bawa anak anak jalan jalan. Laman Glenmarie ni dekat TTDI Jaya Shah Alam tau. Kami dulu pun ingat dekat Glenmarie. rupanya jauh terpinggir.



Balik dari COd, perut dah lapar . Husband ajak makan dekat area area TTDI Jaya. Pusing sana sini ternampak kedai makan Aimar Char Kuey Teow. Nama biasa dengar tapi belum pernah try lagi. 
Aimar Char Kuey Teow ni dekat belakang Petronas TTDI Jaya tu. Orang pun tak ramai. Oklah kan
Ainul order Char Kuey Teow special. Husband makan nasi goreng, Arreessa makan bihun sup. Char Kuey Teow ada banyak jenis. yang biasa, besar, special, besar special. Special tu udang lebih la. 


Char Kuey Teow ni udangnya banyak, rasa pun sedap. cukup rasa & ada sedikit pedas. Ainul memang suka pedas jadi memang layan la. 
Udang besar macam tu ada la dalam 5-6 ekor jugak la. Puas la makan. Ni pun share dengan Maryam. 
Harga Char Kuey Teow Special…